top of page

ChatGPT op de werkplek: Magisch maar niet zonder risico's

Bijgewerkt op: 10 okt. 2023

Generatieve Kunstmatige Intelligentie (AI) heeft zijn weg gevonden naar onze moderne werkplek en lijkt haast magisch met zijn verbazingwekkende mogelijkheden. Vergelijkbaar met het betoverende verhaal van De Tovenaarsleerling uit Disney's Fantasia, waarin Mickey Mouse geobsedeerd is door de magische krachten van zijn werkgever, staan ook wij versteld van de snelle en nauwkeurige resultaten van generatieve AI-tools zoals ChatGPT. Elke medewerker die heeft geëxperimenteerd met de mogelijkheden van deze generatieve AI-tools, herkent de verbazing op het gezicht van Mickey terwijl hij verlangt naar de krachten van de tovenaar.


Generatieve AI en ChatGPT lijken op magie. Stel een vraag en het antwoord verschijnt onmiddellijk met verrassende nauwkeurigheid. Kopieer en plak een complexe juridische tekst, academisch artikel of zakelijk memo in ChatGPT en binnen enkele seconden heb je een gemakkelijk te lezen samenvatting. Maar net als elke vorm van technologie heeft generatieve AI zijn grenzen en risico's.


Het is geen perfecte tool, maar een gereedschap dat werkt op basis van statistische modellen en neurale netwerken van deep learning. Hierdoor kan het soms fouten maken, wat bekend staat als "hallucinaties." Hallucinaties kunnen verstrekkende gevolgen hebben, zoals we hebben gezien in situaties waar AI onjuiste informatie verschafte.

Een advocaat die ChatGPT gebruikte om een gerechtelijk verzoekschrift voor te bereiden, vermeldde zes niet-bestaande zaken, wat mogelijk tot sancties kan leiden.

Ook de AI-chatbot op de website van de National Eating Disorders Association gaf verkeerd dieetadvies, nadat het bedrijf besloot om de AI in te zetten en het personeel dat het eerdere hotline-service runde ontsloeg. Dit resulteerde in een gebrek aan essentiële gezondheidszorg voor duizenden mensen die lijden aan eetstoornissen, een ziekte die in de Verenigde Staten elke 52 minuten één persoon doodt.


Moeten we AI-technologie op de werkplek dan verbieden? Moeten organisatieleiders handelen alsof generatieve AI niet bestaat en beleid opstellen om werknemers te verbieden AI-tools te gebruiken? Dit zijn geen realistische opties. Zelfs wanneer organisaties beleid afdwingen om het gebruik van ChatGPT te beperken, gebruiken werknemers het nog steeds om e-mails, memo's en dergelijke te schrijven - ze gebruiken het gewoon op hun persoonlijke apparaten en vertellen het niet aan hun bazen. Niet alleen is het verbieden van deze technologie onrealistisch, maar het zou ook onverstandig zijn, omdat het gebruik van generatieve AI de productiviteit van werknemers met wel 35% kan verhogen.


Hoe moeten we AI op een verantwoordelijke wijze gebruiken?

De wens van Mickey om dezelfde vaardigheden als de tovenaar te hebben was niet ongegrond. Zijn rol als leerling was om te observeren en te leren van de expert naast hem. Hetzelfde zou voor ons moeten gelden wanneer we AI in ons dagelijks werk integreren. We zouden moeten observeren en leren van experts, zodat we ervaring kunnen opdoen in een begeleide en veilige omgeving. Organisaties kunnen verantwoordelijk gebruik van AI stimuleren door de volgende drie dingen te doen:


1. Bouw digitale geletterdheid op: De regel van 30%

Om AI verantwoordelijk en effectief te gebruiken, moeten organisaties en individuen leren omgaan met generatieve AI als een tool, niet als een wondermiddel. Het is van essentieel belang om een basisniveau van digitale geletterdheid op te bouwen, waarbij men ten minste 30% kennis heeft van technische onderwerpen zoals AI en deep learning. Hierdoor kunnen professionals de beperkingen van AI begrijpen en vermijden dat ze in de valkuil van onnauwkeurige informatie trappen.


Het opbouwen van digitale geletterdheid moet een prioriteit zijn voor organisaties. Trainingen en workshops kunnen werknemers helpen om een basisniveau van begrip te krijgen van AI en hoe het werkt. Dit omvat niet alleen het begrijpen van de technische aspecten van AI, maar ook het besef van de mogelijke gevolgen van het gebruik ervan. Het doel is niet om iedereen een AI-expert te maken, maar om een algemeen begrip te creëren van de mogelijkheden en beperkingen van AI.


2. Zorg voor een expert in het proces

Net zoals de tovenaar de leerling begeleidde, moeten organisaties experts hebben die medewerkers aanmoedigen om AI op een verantwoordelijke manier te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden. Het simpelweg verbieden van het gebruik van AI-tools is geen realistische optie, aangezien werknemers deze tools toch stiekem zullen gebruiken op hun persoonlijke apparaten. Deze experts zijn ook nodig om de output van AI in het proces te verifiëren.


Dit betekent niet dat werknemers volledig afhankelijk moeten zijn van AI, maar dat ze het als een hulpmiddel kunnen gebruiken om hen te helpen hun werk efficiënter uit te voeren. Door de expertise van mensen te combineren met de kracht van AI, kunnen organisaties de nauwkeurigheid en kwaliteit van hun werk verbeteren.


Daarnaast is het essentieel om te erkennen dat AI niet bedoeld is om alles volledig te automatiseren, maar om saaie productiviteitswinsten te omarmen. Het doel is om tijdwinst te boeken en efficiënter te werken, maar niet om onnodige risico's te nemen. Door verantwoordelijke implementatie van AI kunnen organisaties de productiviteit van hun medewerkers verhogen en tegelijkertijd onnodige fouten voorkomen.


3. Pas AI toe op gevalideerde kennisbronnen

Om AI verantwoordelijk en effectief te kunnen gebruiken, is het bovendien van cruciaal belang dat de AI-tooling acteert op gevalideerde kennisbronnen van binnen de organisatie. Dit garandeert niet alleen de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegenereerde informatie, maar vermindert ook de kans op onnauwkeurige resultaten en onvoorziene gevolgen.


Een voorbeeld van een AI-platform dat dit mogelijk maakt, is het AI Platform PAItello. Dit platform ondersteunt organisaties bij het implementeren van verantwoorde AI-toepassingen door het gebruik van interne, gevalideerde kennisbronnen. Door AI-modellen te trainen op datasets die zorgvuldig zijn gecureerd en gevalideerd door experts binnen de organisatie, wordt de kwaliteit en relevantie van de gegenereerde informatie verbeterd.


Het PAItello-platform maakt het mogelijk om AI-modellen te ontwikkelen en te trainen op basis van gevalideerde data uit verschillende interne bronnen, zoals bedrijfsdocumenten, handleidingen, en andere interne kennisbanken. Dit stelt organisaties in staat om AI-tools te gebruiken die nauwkeurige en betrouwbare informatie genereren, specifiek afgestemd op hun eigen unieke context en behoeften.

Door te vertrouwen op interne kennisbronnen en het gebruik van gevalideerde data, kunnen organisaties beter omgaan met de beperkingen van AI en onnauwkeurigheden verminderen. Hierdoor kunnen ze AI effectiever inzetten als een waardevol hulpmiddel om hun werkprocessen te verbeteren en besluitvorming te ondersteunen.


Als we verder kijken naar het gebruik van AI-platforms zoals PAItello, is het belangrijk op te merken dat het succes van verantwoorde AI-toepassingen ook afhangt van het opzetten van een duidelijk ethisch kader. Het ethische aspect van AI is van toenemend belang, omdat AI-toepassingen steeds vaker betrokken zijn bij cruciale besluitvorming en menselijke interacties.

Het is essentieel dat organisaties en ontwikkelaars van AI-platforms zich bewust zijn van de mogelijke ethische gevolgen van AI-gebruik. Bij het inzetten van AI in organisaties moet er rekening worden gehouden met privacy kwesties, discriminatie, bias, en andere ethische vraagstukken. Een goed ethisch kader moet worden geïntegreerd in het ontwikkelingsproces van AI-platforms om ervoor te zorgen dat de technologie op een verantwoorde en eerlijke manier wordt ingezet.


Daarnaast moet er ook aandacht worden besteed aan de transparantie en interpretabiliteit van AI-modellen. Hoewel generatieve AI-tools zoals ChatGPT indrukwekkende resultaten kunnen leveren, is het soms moeilijk om precies te begrijpen hoe het model tot een bepaalde conclusie is gekomen. Het vermogen om AI-modellen te interpreteren en hun besluitvormingsprocessen te begrijpen, is essentieel om te verzekeren dat ze geen onverwachte of ongewenste uitkomsten produceren.

Een andere belangrijke overweging is de verantwoordelijkheid van organisaties en ontwikkelaars om AI-tools regelmatig bij te werken en te onderhouden. AI-modellen moeten up-to-date blijven en worden getraind op actuele gegevens om nauwkeurig en relevant te blijven. Een verouderd model kan leiden tot onnauwkeurige resultaten en misleidende informatie, wat schadelijk kan zijn voor organisaties en hun klanten.


Bovendien is het essentieel om te blijven leren en te evolueren in de manier waarop we AI inzetten. Het technologische landschap verandert voortdurend, en organisaties moeten zich aanpassen aan nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Dit vereist voortdurende educatie en training voor medewerkers, zodat ze up-to-date blijven met de nieuwste ontwikkelingen in AI en de beste praktijken voor verantwoordelijk AI-gebruik.


Ten slotte moeten organisaties ook open staan voor feedback en samenwerking met belanghebbenden bij het gebruik van AI. Het betrekken van gebruikers, klanten en andere belanghebbenden bij het ontwikkelingsproces van AI kan waardevolle inzichten bieden en bijdragen aan een meer verantwoorde en ethische implementatie van AI.

In het streven naar een succesvolle toekomst met AI, moeten we de magische aantrekkingskracht van generatieve AI combineren met een nuchtere benadering die gebaseerd is op kennis, ethiek en verantwoordelijkheid. Door gevalideerde kennisbronnen te gebruiken, een duidelijk ethisch kader te hanteren, transparantie en interpretatievermogen te bevorderen, en voortdurend te leren en te evolueren, kunnen we de kracht van AI ten volle benutten zonder te verdwalen in zijn duistere kanten.


Laten we verstandige tovenaars zijn in ons gebruik van AI, zodat we de voordelen ervan kunnen maximaliseren en de risico's kunnen minimaliseren. Met een gezonde dosis realisme en verantwoordelijkheid kunnen we AI op een manier inzetten die ons helpt bij het nemen van betere beslissingen, het verbeteren van onze werkprocessen en het bevorderen van vooruitgang in onze organisaties en de samenleving als geheel.

21 weergaven0 opmerkingen

Comentários


Benieuwd naar de mogelijkheden met PAItello

bottom of page